Zorgdomotica

Zorgdomotica: toekomstmuziek of een oplossing voor onze oude dag?

Wat is zorgdomotica?

Heb jij al eens nagedacht over jouw oude dag? Mensen leven steeds langer en de opvangplaatsen in rusthuizen, homes en service flats worden steeds schaarser. De vergrijzing is niet meer te stoppen en ook jij zou liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen, toch? Maar hoe?

Domotica is voor velen lange tijd een futuristisch, duur en onbereikbaar luxeproduct geweest, maar tegenwoordig is het overal aanwezig. Je hebt misschien zelf wel intelligente bedieningen in huis? Een afstandsbediening om alle lichten in één keer uit te doen, met je smart phone zowel je TV, radio als sfeerverlichting bedienen, het zijn courante basis configuraties die je leefcomfort sterk verhogen.

Met domotica zijn de mogelijkheden eindeloos, dus waarom zouden we domotica niet toepassen in de zorgsector?

Zorgdomotica vormt een antwoord op de groeiende problematiek van de vergrijzing. Wanneer we ambient intelligente systemen integreren in een woonomgeving maken we die leefruimtes smart. Het systeem meet en weet wat er zich in de omgeving afspeelt en neemt acties waar nodig. En dat maakt het leven van de bewoners aangenamer, makkelijker én veiliger.

bigstock-Attractive-Man-Breathing-Outdo-55213499

Zorgdomotica in de praktijk

Een slim huis, maakt het leven makkelijker !

Voor ouderen en hulpbehoevenden zijn het vaak eenvoudige taken in huis die een hindernis vormen. Met aangepaste zorgdomotica neemt het huis enkele van deze acties van de bewoner of van de zorgverlener over.

Enkele mogelijkheden op een rijtje:

  • Bij het slapengaan worden de lichten automatisch gedimd en het kookvuur uitgeschakeld. Wanneer de bewoner ’s nachts opstaat, volgt het huis de bewegingen via bewegingssensoren en schakelt de nodige lichten aan om een lichtpad te creëren.
  • De luchtkwaliteit in huis wordt gemonitord en geoptimaliseerd door de ventilatie bij te sturen.
  • Bewoners en zorgverleners kunnen op afstand communiceren via multimedia toepassingen. Dat is handig voor praktische vragen, maar het stimuleert ook het sociaal contact. Bewoners kunnen bijvoorbeeld berichten ontvangen over activiteiten en feestjes in de buurt.
  • Met toegangscontrole wordt vooraf bepaald wie, en op welke tijdstippen, de woning mag betreden. Zorgverleners kunnen meteen ook medische gegevens van de patiënt oproepen in het centraal opgeslagen medisch dossier.
  • Wanneer de bewoner bepaalde handelingen niet correct of tijdig uitvoert, merkt het zorgdomotica systeem dit op en slaat alarm. Een externe meldkamer kan zo tijdig ingrijpen bij noodsituaties en een zorgverlener verwittigen. Dankzij een eventuele livefeed van geïnstalleerde camera’s, kan de situatie onmiddellijk correct worden ingeschat en de juiste hulpverlening ter plaatse gestuurd.

Hoe werkt het?

bigstock-Key-to-life-Conceptual-photo--59691566

Bij domotica communiceren sensoren (bv. touch screens, bewegingsdetectoren, temperatuurvoelers,…) met actoren (bv. dimmers, stopcontacten, motoren, boilers,…). De sensoren geven informatie door aan bus waardoor actoren een specifieke opdracht ontvangen.

Een sensor geeft dus een signaal, een alarm of opdracht door aan het domoticasysteem en via programmatie wordt bepaald welke actor in actie moet treden.

Bij zorgdomotica is het principe exact hetzelfde. Alleen vertrekt zorgdomotica vanuit de lange termijn visie: het mogelijk maken van levenslang wonen. De programmatie wordt dus eerder afgestemd op de concrete zorgbehoeften van de bewoners.

Om zorgdomotica te installeren, moet eerst een keuze worden gemaakt tussen een centraal of decentraal systeem.

Bij een centraal systeem (bv. een Teletask opstelling) zit de intelligentie in één centrale eenheid. Daardoor is de installatie overzichtelijk, maar neemt het ook redelijk wat plaats in de elektriciteitskast in.

Bij een decentraal systeem (bv. KNX systemen) is elke aangesloten component op zich intelligent. Een defecte schakelaar bijvoorbeeld, legt dus niet het hele systeem plat. De opstartkost is ook lager, maar uitbreidingen kunnen duur uitvallen. Een decentraal systeem is de enige optie om verschillende systemen te combineren in 1 integratie.

In het iAge project bieden we workshops en online leermateriaal aan voor zowel centrale als decentrale systemen!

De meerwaarde van zorgdomotica ?

Door maatwerk oplossingen aan te reiken voor praktische behoeften van ouderen :

  • verhogen we het leefcomfort, de veiligheid en de zelfredzaamheid van ouderen en hulpbehoevenden
  • verminderen we de hoeveelheid werk voor zorgende familieleden en professionele zorgverleners
  • worden woningen energiezuiniger, duurzamer en comfortabeler gemaakt.
  • houden we (thuis)zorg betaalbaar voor iedereen

Kortom, zorgdomotica is een praktische en haalbare oplossing om levenslang wonen toegankelijk te maken voor iedereen!

Met het iAge project stellen de Odisee en haar partners tools en kennis ter beschikking om zorgdomotica te leren programmeren zodat jij ook je steentje kan bijdragen om levenslang wonen mogelijk en betaalbaar te houden, nu en in de toekomst!

Kriebelt het om jouw steentje bij te dragen? Ontdek snel in ons leercentrum hoe ook jij een zorgdomotica expert kan worden!